+31 626999936 info@vitaliteitzorg.nl

Orthomoleculair

Orthomoleculaire suppletie kan je helpen te zorgen voor een perfecte gezondheid door de juiste voeding te combineren met vitaminen, mineralen en andere supplementen.

Orthomoleculaire visie op parodontitis

Laaggradige ontsteking
Binnen de orthomoleculaire visie kan parodontitis gezien worden als uiting van een ‘laaggradige ontsteking’,  Wat is een (laaggradige) ontsteking? In medische termen is ontsteking ’inflammatie’. Inflammatie betekent ’in vlammen staan’, in vuur staan. Inflammatie is een fenomeen dat door de hele levende natuur voorkomt en een fysiologische functie heeft: het is een belangrijke afweerfunctie.
Een symptomatische laaggradige ontsteking is een ontsteking die is verspreid in het lichaam met een lage intensiteit. Definitie: Er is een chronische activatie van het immuunsysteem bij een
ontstekingsbevorderend milieu.

• Er is geen acute ontsteking!
Laaggradig betekent niets anders dan een ontsteking met een laaggradige intensiteit, oorzakelijk aan de basis bij veel ziektebeelden. De klassieke symptomen van ontsteking zoals tumor(zwelling), rubor(roodheid), calor(warmte) en dolor (pijn) ontbreken. Bij een laaggradige ontsteking is sprake van verhoogde niveaus van ontstekings bevorderende stoffen interleukine 6 (IL-6), tumornecrosefactor alfa (TNF-α), fibrinogeen en C-reactieve proteïne.

Voor wat betreft parodontitis geldt dat door een ontsporing van de cytokineproductie met osteoclast-stimulatie tot gevolg, steunweefsels rond de gebitselementen vervolgens worden afgebroken. Met deze afbraak is de ontsteking echter niet ten einde, want als er geen goede reden is voor het ontstaan van de ontsteking is de oorzaak niet verholpen en blijft het destructieve proces bestaan. Dit geeft aanleiding tot ontstaan van vrije radicalen en ontstaat oxidatieve stress met weefselschade tot gevolg. Een laaggradige ontsteking heeft geen functie, het is een overreactie van het afweersysteem en is schadelijk voor het organisme. Er treedt dan een ontsteking op terwijl hiertoe geen reden is. De  ontstekingsmediatoren, zoals IL-6,TNF-α, fibrinogeen en HsCRP, die aanvankelijk nuttig waren worden nu schadelijk en leiden tot destructie, want deze richten zich nu op lichaamseigen weefsel. Bovendien het eind dan niet in zicht want als er geen goede reden is voor het ontstaan van de ontsteking, kan die rede ook nooit vervallen en blijft het destructieve proces dus bestaan. Deze toestand geeft dan aanleiding tot het ontstaan van extra actieve radicalen. Eén vrij radicaal kan, als dit niet wordt geneutraliseerd, zoals bekend via kettingreacties duizenden moleculen beschadigen.

• Ontsteking en vrije radicalen
Een van de nadelige effecten van ontsteking is de verhoogde productie van vrije radicalen. Ontsteking veroorzaakt vrije radicalen, onder andere bij het fagocytose-proces. Soms is dat gewenst, zoals bij fagocytose van bacteriën, maar soms is het ongewenst, zoals bij fagocytose van geoxideerd vet. Fagocyterende macrofagen produceren cytokinen en zuurstofradicalen. Radicaalvorming ontstaat bijvoorbeeld ook bij biologische effecten van complementfactoren. (complement-systeem) Keten van eiwitten die onder invloed van lichaamsvreemde stoffen andere afweerreacties stimuleren en sommige lichaamsvreemde stoffen direct kunnen vernietigen. Overproductie van vrije radicalen kan onder meer worden veroorzaakt door cel veroudering (slecht functionerende mitochondriën), toxines (milieuverontreiniging, voedseladditieven, medicijnen, tabaksrook, alcohol, zware metalen), straling (zonlicht, röntgenstraling),
lichamelijke inspanning, trauma, stress, infecties, ontstekingen, slechte bloedtoevoer (ischemie), een verhoogde bloedglucosespiegel, obesitas en overmatig eten. Een (relatief ) tekort aan antioxidanten kan het gevolg zijn van onvolwaardige voeding, resorptiestoornissen, stress, ziekte en/of een individueel verhoogde behoefte aan
antioxidanten (biochemische individualiteit). De (ultra) high sensitive-C-reactieve proteïne: Belangrijk voor de diagnose van een laaggradige ontsteking: HCRP is verhoogd bij laaggradige ontstekingen. De normale CRP mist deze diagnose! CRP is een normale marker in je bloed om je ontstekingswaarde te bepalen. Een niet verhoogd gewoon CRP wil niet zeggen dat er geen laaggradige ontstekingen zijn. Als het gewone CRP wel verhoogd is, is dit wel een aanwijzing.
Hs-CRP(high sensitive CRP) waarden van <1, 1-3 en >3 mg/l correleren met een laag, gemiddeld en hoog relatief risico op toekomstige cardiovasculaire aandoeningen. Met boven de 3 mg per liter, hoe hoger hoe meer kans op cardiovasculaire aandoeningen.

Een (laaggradige) ontsteking veroorzaakt:
• Een verhoogd cholesterol
• Hypertensie/hoge bloeddruk
• Atherosclerose
• Cardiovasculaire aandoeningen verergeren de (laaggradige) ontsteking.
Wetenschappelijk onderzoek naar laaggradige ontstekingen wijst nu ook in de richting van een oorzakelijke rol van ontsteking bij atherosclerose, kanker, diabetes mellitus, de ziekte van
Alzheimer, osteoporose, slapeloosheid en depressie.

Orthomoleculaire suppletierichtlijnen bij parodontitis
Iedere cliënt in de orthomoleculaire praktijk krijgt een individueel advies, een voedingsplan en hierbij specifieke voeding nutriënten. Als basis, om in algemene voedingstekorten te gaan aanvullen kan een algemene Multi-vitamine preparaat worden aangeraden.

Het voedings- en suppletieadvies bij parodontitis legt de focus op het remmen van ontsteking, het verhogen van de weerstand en het bevorderen van de botdichtheid

Nutriënten:

1) Omega -3-vetzuren (EPA/DHA)            
2) Omega-6 GLA
3) Vitamine D
4) Probiotica
5) Vitamine c
6) Q10
7) Foliumzuur
8) Geelwortel (curcuma-longa) extract
9) Quercetine
10) Basis mineralen(cel) en voedingszouten.

Meer info:

1) Omega-3-vetzuren EPA/DHA
Remmen ontsteking, door verlaging van de productie van IL-1 en TNF-alpha en blokkeren van het eiwit cyclo-oxygenase.
*Parodontitis heeft een negatief effect op serumniveaus omega 3, omega 6 en vitamine E. Omega-3-vetzuren ondersteunen de botopbouw en botmineralisatie en zijn goed voor de calciumstofwisseling en bevorderen in botweefsel de mineralisatie en collageensynthese. Hiernaast hebben ze een ontstekingsremmende werking en beschermen ze het bot tegen afbraak door osteoclasten. Een goede omega-3-vetzuurstatus bij ouderen verlaagt vermoedelijk de kans op osteoporose en is geassocieerd met een hogere botmineraaldichtheid.
Suppletie met Omega-3 vetzuren 3x daags 300mg DHA en 150 mg EPA ondersteunt het helingsproce na (operatieve) behandeling van chronische parodontitis. Vooral als het gecombineerd wordt met een lage dosis aspirine(75mg/dag) In een studie zorgde de interventie voor significante vermindering van het ontstekingsproces rondom de tanden en beperking van alveolaire botresorptie(verlies van kaakbot rond de tandwortels).

2) Omega-6-vetzuren GLA
Verminderd de ontsteking
Verminderd de pocketdiepte
GLA heeft een ontstekingsremmende en immunomodulerende werking, remt onnodige aggregatie van bloedplaatjes, helpt athosclerose tegen te gaan, ondersteunt de gezondheid van gewrichten, botten en huid, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus, is goed voor zenuwweefsel, bevordert een normale celdeling en is gunstig voor de geestelijke balans. GLA draagt ook bij aan een normale bloeddruk en een gezonde cholesterolspiegel.
GLA remt ontstekingen en oxidatieve stress.

3) Vitamine D3
Lage vitamine D spiegels vergroten de kans op tandvleesaandoeningen.
De belangrijkste functies in relatie tot parodontitis zijn • Opname van calcium • Immuniteit In vitro remt Vitamine D3 de productie van ontstekingsbevorderende cytokines en groei van T-lymfocyten en bevordert ook de productie van ontstekingsremmende cytokines
Vitamine D en laaggradige ontstekingen:
* Hogere hoeveelheden CRP gaan gepaard met lage vitamine D-spiegels in het bloed.
Laird. E., et al (2014)
*Toediening van extra vitamine D kan de concentratie van CRP verminderen.
Neng. C. (2014)
* Vitamine D kan ook de ontstekingsreactie verminderen die zijn veroorzaakt door de LPS Zhang.Y.(2012)
Bij heel veel patiënten zijn auto-immuunziekten en de triggers liggen in de darm. In dit geval bij auto-immuunziekten is het belangrijk om hoge doses van vitamine D te geven.
Dit is te checken in je bloed want je wilt ook weer niet teveel hebben.
Dr. Mercola en vitamine D-levels:
De meeste mensen zitten rond de 30 en dit is veel te laag. Suppletie van vitamine D is aanbevolen in combinatie met vitamine K2.
< 50 = deficient nanomol/ml
< 50-70 = Optimaal
<70-100 = treat cancer and heart disease
< 100 = excess (250 nanomol is bovengrens)
Vitamine D reduceert de ontstekingsreactie en herstelt de glucose opname in vetcellen.
Marcoforchino.J., et al(2012)

4) Probiotica
De weissella cibaria en de streptococcus salivarius vermindert het aantal zwavel
producerende bacteriën bij halitose(slechte adem)
Probiotica: met name lactobacillen en bifido bacteriën. Probiotische bacteriën hebben mogelijk een gunstige invloed op parodontitis en o.a. door secretie van antimicrobiële stoffen, concurreren met pathogene stammen voor hechting aan het slijmvlies, aanpassen van de intra-orale pH en reduceren van de hoeveelheid plaque.
Studie (Pubmed) 8 maart 2016: Probiotica voor het beheer van cariës en parodontitis:
systematische review en meta-analyse. Probiotische therapie kan worden gebruikt voor het beheren van parodontale ziekten. Voor cariës moeten verdere studies zowel werkzaamheid en
veiligheid bepalenQ10
Co-enzym Q10 beschermt en versterkt alle weefsels, waaronder de slijmvliezen en het
tandvlees. Co-enzym Q10 helpt bij tandvleesproblemen wanneer een tekort aan co-enzym Q10 een rol speelt.
Nakamura R, Littarru GP, Folkers K et al. Study of CoQ10-enzymes in gingiva from patients with periodontal disease and evidence for a deficiency of coenzyme Q10. Proc Natl Acad Sci
1974;71:1456-1460.
Q10 is een belangrijk als antioxidant (grotere behoefte bij gebruik van statines!)
Bij tandvleesproblemen is er vaak een tekort aan co-enzym Q10 en foliumzuur.
Suppletie verminderd klachten.
Hanioka T, Tanaka M, Ojima M et al. Effect of topical application of coenzyme Q10 on adult periodontitis. Mol Aspects Med 1994;15S:S241-8.

6) Vitamine C
Synthese van collageen, onderdeel van de parodontale steunweefsels•
Weerstand en ondersteunen van de immuniteit. Antioxidant-functie bij oxidatieve stress (grotere behoefte bij rokers en gebruik van anticoagulantia)
*Linus Pauling (1901-1994) was ervan overtuigd dat de mens tenminste 3 gram per dag nodig heeft. Zelf was hij grootverbruiker met 18 gram per dag.
* Ascorbinezuur: nieuwe rol van een eeuwenoude micronutriënten in het beheer van parodontitis bij oudere volwassenen. Een tekort aan nutritionele effect op de gastheer, met micronutriënten vitamine C die in dit
overzicht met bronnen, absorptie, interactie en de relatie met systemische ziekte, en daardoor het effect op parodontitis. Ascorbinezuur speelt een belangrijke rol bij het verouderingsproces, en het onderhoud van parodontale gezondheid bij ouderen.

7) Foliumzuur
Een optimaal gehalte aan foliumzuur verhoogt de weerstand en vermindert het aantal bloedingen. Bij tandvleesaandoeningen wordt vaak een foliumzuurdeficiëntie gezien. Er zijn
ook voorzichtige verbanden gelegd tussen de inname van vitamine B12 en het verloop van parodontitis, aangezien foliumzuur en vitamine B12 synergistisch werken. Aanbevolen wordt deze in combinatie te suppleren.
*Dietary analyse toonde aan dat enkele proefpersonen aten meer dan 200 microgram per dag foliumzuur. Echter, het niveau van dieet foliumzuur niet correleren met veranderingen in
ontsteking in proefpersonen, r = 0,097. Foliumzuur MW lijkt een invloed hebben op de gezondheid van het tandvlees door middel van lokale in plaats van systemische invloed te hebben.

8) Geelwortel (Curcuma Longa)
Curcuma en laaggradige ontstekingen:
* dubbele werking: zowel ontstekingsremmend en pijnstillend als antioxidatief.
* remt de NFkB, Cox-2 en het ontstekingsbevorderende PGE2(= prostaglandine, product van
arachidonzuur)
* de opname van de curcumine wordt verbeterd door piperine( zwarte peper extract) De activatie van NFkB wordt onderdrukt door curcumine. Singh. S. Aggarwal, BB(1995) Curcumines (van de Curcumina Longa) zijn bioactieve polyfenolen met anti-inflammatoire
eigenschappen. Van’t Land. B., et al(2012)
Curcumines remmen ook COX en LOX
Kim. JH., et al(2012)
Curcumine tegen Candida. De gele kleurstof uit de geelwortel heeft een schimmelwerende werking en werkt effectiever dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel Fluconazol.
Dit blijkt uit een studie met 23 verschillende soorten schimmels. Hiernaast werden de effecten op het mondslijmvlies gevolgd.

9) Quercetine en laaggradige ontstekingen. Quercetine gebruik je vaak in combinatie met vitamine C bij allergische reacties zoals hooikoorts of astma. 1 a 2 gram C plus 1 a 2 capsules Quercetine.
* Quercetine is een bio flavonoïde en komt veel voor in uien, appels, kappertjes, rode wijn, druiven etc.
* Quercetine heeft een ontstekingsremmende werking
* Quercetine kan ook de symptomen van het metabool syndroom helpen verminderen. Studie: Quercetine is even effectief of zelfs effectiever dan trans RVS(resveratrol) in het verzachten van TNF-Alfa gemedieerde ontsteking en insulineresistentie in primaire humane
adipocyten.

10) Basis mineralen(cel) en voedingszouten(zie bijlage)
Bij Mond en gebits problemen op alfabetische volgorde:
Aften (blaasjes) nr5 D6 en colloïdaal zilver.
Cariëspreventie( voorkomen gaatjes ) nr1 D6, nr2 D6, nr11 D12 en colloïdaalzilver.
Doorzichtige tanden nr2 D6
Droge mond nr8 D6 en colloïdaal zilver.
Teveel speeksel nr8 D6.
Gingivitis ( tandvlees ontsteking ) nr5 D6,nr3 D12 en Colloïdaal zilver.
Glossitis ( tongontsteking ) – donker rood en gezwollen nr3 D12 en colloïdaal zilver.
– witgrijs beslagen nr4 D6 en colloïdaal zilver.
Mycose ( schimmelinfectie ) nr4 D6 en colloïdaal zilver.
Parodontitis nr1 D12, nr5 D6 en colloïdaal zilver.
Smaakverlies nr8 D6 wisselend met nr5 D6
Tand/kiespijn na verkoudheid nr3 D12
Tanden krijgen bij kinderen – doorbreken te stimuleren nr2 D12 wisselend nr1 D12.
Tanden krijgen met koorts nr3 D12

 

Ik wil een afspraak maken

Dit formulier vraagt om uw naam en emailadres. Uw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring en cookies-policy om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.

4 + 6 =

| Praktijkgegevens

Therapeut

Esmée Verbaan

Praktijkadres: Ambulant op locatie   Regio Noord-Nederland

Vestigingsadres:
B. Schuurmanstraat 3
7941XV, Meppel

Openingstijden

Ma.- vrij. van 13:00-21:00 uur
Alleen op afspraak
Bel: 0626999936
Email: info@vitaliteitzorg.nl

CAT-vergoedbaar op:

Orthomoleculair 24000
Ayurveda therapie 24014

BO. nr: 104292023-07-04
AGB codes op aanvraag

KVK-nummer: 81477171
BTW-nummer: NL003568985B79

Zorgverzekeraars
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring