+31 626999936 info@vitaliteitzorg.nl

Voedingswijzers

Op basis van gezondheidsvragen en uitdagingen, uitslagen van testresultaten en metingen komen we tot een individueel voedingsadvies welk in de basis gebaseerd wordt op de voedingswijzer van Weston A. Price en Rineke Dijkinga.

Orthomoleculair voedingplan bij Parodontitis A

Korte versie Pro-inflammatoire voeding:
• Suiker
• Geraffineerde koolhydraten
• Teveel verzadigde vetzuren
• Teveel linoluur
• Transvet
• Vlees
• Melk
• E- nummers
• Alcohol(teveel)

Anti-inflammatoire voeding:
• Omega 3 vetzuren(vis, noten)
• Groenten
• Fruit
• Olijfolie, lijnzaad
• Noten
• Zaden
• Groene thee
• Water

Dr.Weston Price (1870-1948) was een Canadese tandarts die zijn thuisbasis had in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. In 1915 werd de vooraanstaande tandarts Weston Price aangesteld als hoofdonderzoeker van de National Dental Association, welke elke jaren later van naam veranderde in ADA American Dental Association.

In de jaren 1930 wist dr. Price sterke achteruitgaan in de gezondheid vast te leggen van mensen die gezond waren voordat ze in contact kwamen met de moderne beschaving. De onthullende bevindingen van dr. Price beschreef hij in zijn boek: Voeding en fysieke degeneratie. In 1936 schetste dr. Price in het Journal van the American Dental Association een heel ander beeld van tandbederf dan het huidige. Hij schreef over mensen die geen tandenborstel gebruikten en toch immuun waren voor tandbederf. Alle groepen die ruimschoots mineralen(met name fosfor) en vetoplosbare activators tot zich namen, genoten van immuniteit voor caries van 100% 25

Een gebrek aan voedingsstoffen is de oorzaak van fysieke degeneratie

Dr. Price besefte dat er iets fundamenteels niet klote aan de manier waarop wij leven en besloot de hele wereld af te reizen om erachter te komen wat er er nu precies aan de hand.

Tijdens zijn reizen zocht Weston Price antwoorden op drie vragen:

1) Is het waar? Klopt het dat deze mensen geen last hebben van tandbederf en vervormingen van hun kaak?

2)  Hoe is hun verdere gezondheid?

3)  Wat eten deze mensen en hoe leven ze?

Voor een antwoord op deze vragen onderzocht dr. Price 1200 patiënten.

Erfelijkheid bleek de belangrijkste factor te zijn. Indien je uit een familie komt waarbij gedurende twee generaties geen degeneratieve ziekten zijn voorgekomen dan maak je de beste kans om ongevoelig te zijn voor wortelkanaalbehandelingen te zijn. Hierbij moet je ook geen overmatige gebruiker zijn van alcohol, medicijnen, nicotine, koffie of geraffineerde etenswaren. Andere stressoren die een immuunreactie op wortelkanaalbehandelingen kunnen geven bij mensen met een goede genetische basis zijn zwangerschap, griep, acute of chronische infecties, verdriet, chronische stress, ondervoeding of onderkoeling.

Voedingswijzer dr. Weston Price: 

  1. Eet volledige en onbewerkte voeding.
  2. Eet rundvlees, lam, wild, orgaanvlees, gevogelte en eieren van grasgevoerde dieren. Eet wilde vis en schelvis uit onvervuilde wateren.
  3. Eet volle melkprodukten van grasgevoerd vee, bij voorkeur rauw en/of gefermenteerde kazen en verse room en sour-cream.
  4. Gebruik vrijelijk dierlijk vet, specifiek boter.
  5. Gebruik van de plantaardige oliën alleen Extra vergine olijfolie, sesamolie, kleine hoeveelheden lijnzaadolie, en verder kokosolie, palmolie en palmpitolie.
  6. Neem geregeld levertraan om vitamin A en D aan te vullen.
  7. Eet vers fruit en groente, bij voorkeur biologisch, in salades, soepen, of licht gestoomd.
  8. Gebruik volkoren granen, peulvruchten en noten alleen als ze voorgeweekt,

gekiemd of gefermenteerd zijn om het fytinezuur te neutraliseren.

  1. Neem geregeld melkzuur-gefermenteerde produkten in je dieet op.

10.Maak zelf bouillon van botten en gebruik die bouillon voor soepen, stoofpotten, jus en sauzen.

  1. Gebruik gefilterd water voor koken en drinken.
  2. Gebruik alleen onbewerkt zout en veel kruiden voor de variatie..
  3. Maak zelf je saladedressings met rauwe azijn, olijfolie en een beetje lijnzaadolie.
  4. Gebruik natuurlijke zoetmiddelen zoals rauwe honing, maple syrup, dadelsuiker, dadelsiroop en stevia slechts met mate.
  1. Drink alleen ongepasteuriseerde wijn of bier, en slechts matig; bij de maaltijd.
  2. Kook alleen maar in RVS, gietijzer, glas of goede kwaliteit geglazuurd aardewerk.
  3. Gebruik alleen natuurlijke supplementen
  4. Zorg voor voldoende slaap, beweging en zonlicht
  5. Denk positieve dingen en beoefen vergeving…

Afgeraden voeding:

  1. Eet geen commerciëel verwerkt voedsel zoals koekjes, cakes, crackers, tv-hapjes, soft drinks, sausmixen in pakjes, etc. Lees tevens de etiketten!
  1. Vermijd alle geraffineerde zoetmakers zoals suiker, dextrose, glucose en hoog fructose- houdende ahornsirooop.
  1. Vermijd witte bloem-producten en witte rijst.
  2. Vermijd alle gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en olie.
  3. Vermijd alle plantaardige olie die gemaakt is van soja, mais, saffloer, canola of katoenzaad.
  1. Gebruik geen meervoudig verzadigde vetten om mee te koken, sauteren of bakken.
  1. Vermijd gebakken voedsel, in het bijzonder voedsel wat gebakken is in meervoudig onverzadigde olie of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie.
  1. Voer geen strikt vegetarisme door (veganisme); dierlijke producten voorzien in vitale voedingsstoffen die niet worden gevonden in plantaardig voedsel.
  1. Vermijd producten die proteïne-poeders bevatten omdat deze gewoonlijk carcinogenen bevatten die gevormd worden gedurende het verwerken er van.

De consumptie van proteïne zonder de co-factoren die er in de natuur in voorkomen, kan leiden tot gebreken, in het bijzonder aan de vet-oplosbare vitamines.

  1. Vermijd gepasteuriseerde melk; drink geen ultra gepasteuriseerde melkproducten, weinig vet bevattende melk, afgeroomde melk, poedermelk of immitatie melkproducten.
  1. Vermijd eieren die uit de batterij afkomstig zijn en industriëel gekweekte vlees en vis.
  1. Vermijd hoog bewerkt vlees en worst.
  2. Vermijd ranzige en onjuist bereide zaden, noten en granen die in muesli worden gevonden, vlug rijzende broodjes en uitgeperste ontbijtgranen, omdat deze de mineralen-absorbatie blokkeren en problemen in de darm veroorzaken.
  1. Vermijd ingeblikt en bespoten, opgeboend of bestraald fruit en groenen. Vermijd genetisch veranderd voedsel (wordt in de meeste soya-, canola- en mais-producten gevonden)
  1. Vermijd kunstmatige voedseladditieven, in het bijzonder MSG, gehydroliseerde plantaardige proteïne en aspartaam, wat neurotioxines zijn. De meeste soepen en boullionmixen en commerciële condimenten bevatten MSG, zelfs als het niet op het etiket staat.
  1. Personen die gevoelig zijn voor koffie en gelijkende substanties, zouden koffie, thee en chocolade moeten vermijden.
  1. Vermijd aluminium bevattende voedselsoorten zoals commerciëel zout, bakpoeder en antaciden. Gebruik geen aluminium kookpannen etc., of deodoranten die aluminium bevatten.
  1. Drink geen gefluorideerd water.
  2. Vermijd synthetische vitamines en voedsel wat deze bevatten.
  3. Drink geen gedistileerde likeur.
  4. Gebruik geen magnetron.

Ik wil een afspraak maken

Dit formulier vraagt om uw naam en emailadres. Uw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring en cookies-policy om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.

11 + 1 =

| Praktijkgegevens

Therapeut

Esmée Verbaan

Praktijkadres: Ambulant op locatie   Regio Noord-Nederland

Vestigingsadres:
B. Schuurmanstraat 3
7941XV, Meppel

Openingstijden

Ma.- vrij. van 13:00-21:00 uur
Alleen op afspraak
Bel: 0626999936
Email: info@vitaliteitzorg.nl

CAT-vergoedbaar op:

Orthomoleculair 24000
Ayurveda therapie 24014

BO. nr: 104292023-07-04
AGB codes op aanvraag

KVK-nummer: 81477171
BTW-nummer: NL003568985B79

Zorgverzekeraars
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring